sebastian new background.jpeg
  • jpeg

Founder Talk Deel 1: Deze tech-ondernemer stampt uit het niets een baanbrekend woonconcept uit de grond

Het was in het hoofd van de boomlange Sebastian Monteban waar het eerste zaadje van The Urban Woods op popte. Vier brandende vragen aan de oprichters van The Urban Woods DEEL 1: Sebastian Monteban.

 

1.      Een tech-ondernemer die uit het niets een woning concept neerzet. Sebastian, waar haal je het lef vandaan?

Toekijken zonder iets te doen vereist meer lef. Ik kon het niet. Dominante vastgoed magnaten, woningnood, klimaatcrisis, stress in de samenleving. Ik heb weinig geduld en ben geen prater, dus dacht “vraag niet hoe het kan, maar doe er wat an…”. En dan ’t liefst daar waar je impact hebt: in het hart van de samenleving. In de basis. Woningen zijn een basis. Iedere verandering begint bij beginnen. Dus begon ik.

2.      Hoe begin je zoiets dan?

Logisch nadenken, veel lezen en de juiste vragen stellen. Niet “hoe bouw je een huis?“, wel: “hoe creëer je meer ruimte met minder vierkante meters?” en “hoe zorg je voor het buitengevoel, in de drukke individualistische stad?” Daarnaast zijn goede partners van cruciaal belang. Weten waar je eigen kracht ligt en wat je aan expertise mist. Samenwerken met Tim Vermeend van The Urban Climate Architects was een no-brainer. Zij lopen qua bio-based bouwen ver op de tijd vooruit. We vulden elkaar perfect aan.

3.      Waar ben je tegen aangelopen?

Met zo veel ambities kom je soms tegenstrijdigheden tegen. We willen bijvoorbeeld een simpel woonabonnement aanbieden met een - gratis - all-in energiepakket, maar we willen óók een duurzame gemeenschap. Gratis energie stimuleert juist gebruik, dus beide ambities spreken elkaar tegen. Zo hadden we heel wat pittige discussies te voeren, maar uiteindelijk leverde het ons bijzonder innovatieve oplossingen.

Met tech valt in de huizenmarkt nog zo ontzettend veel te verbeteren. Dit is pas het begin.

4.      Wat zijn je dromen? Waar staan The Urban Woods over 10 jaar?

Mijn droom is om de meest duurzame gebouwen ter wereld te ontwikkelen met daarin de meest duurzame bewoners. Alles door optimale toepassing van de nieuwste technology. Met tech valt in de huizenmarkt nog zo ontzettend veel te verbeteren. Dit is pas het begin. Over tien jaar vormen The Urban Woods overal leefbare hightech hubs, die ieder hun omgeving positief beïnvloeden. Van bewoners naar omwoners, en van de ene hub naar de andere. Zo trekken we de rest van de bouwsector mee en bouwen we samen de wereld die we graag zouden zien. Mijn ambitie is tenslotte geen boom, mijn ambitie is een bos.

Favicon for theurbanwoods.com Leiderschap theurbanwoods.com

Over The Urban Woods

The Urban Woods is een woonconcept voor de moderne duurzame stad. Bewoners krijgen een aanpasbaar woonabonnement. Dit is huren 2.0. De serene houten hightech hubs zijn duurzaam by design en volledig modulair. In Delft komen 102 woningen, inschrijvingsfase is gestart. In Amsterdam zijn er ruim 160 in voorbereidingsfase. Het doel is 5000 woningen binnen 5 jaar om daarna de volgende stap te zetten.

Wandel nu al door The Urban Woods op www.theurbanwoods.com.

Ontvang het laatste The Urban Woods nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL